Guvernele încearcă în zadar să interzică Bitcoin

Criptovalutele au ajuns să fie amenințate de foarte multe țări de pe mapamond. Însă de multe ori au fost doar vorbe goale.

Tentativele de a interzice monedele digitale nu au făcut decât să crească apetitul oamenilor pentru banii descentralizați, iar eforturile guvernelor au fost în van. Indiferent că a fost vorba de state comuniste sau democrate, Bitcoin nu a putut fi oprit.

Guvernele amenință cu vorbe goale

Ca răspuns la recentele declarații ale autorităților din Coreea de Sud, oamenii au construit baricade virtuale. Membrii comunității au completat zeci de petiții online în care și-au exprimat furia față de posibilitatea ca monedele digitale să fie interzise. S-a ajuns chiar la situația ridicolă în care agențiile guvernamentale s-au contrazis între ele, într-un final președintele anunțând că nu va exista nicio interdicție. Sesizând pericolul, mai mulți politicieni au sărit în barca susținătorilor criptovalutelor.

Ce se întâmpla în Coreea este doar un exemplu care demonstrează încă o dată că Bitcoin și celelalte monede digitale nu pot fi interzise. Până și vecinii nord-coreeni sunt interesați de banii digitali, Coreea de Nord fiind una dintre cele mai închise țări din toată lumea. Este încă o dovadă a abilității Bitcoin de a se descurca chiar și în cele mai vitrege condiții.

Autoritățile de la Seul au emis comunicat după comunicat, au aplicat amenzi, au efectuat zeci de schimbări, au luat măsuri de urgență. Tot ce au reușit să facă a fost o scădere substanțială a prețului Bitcoin. Dar, cum s-a mai întâmplat și în trecut, probabil va fi ceva temporar.

Multe state încearcă să interzică Bitcoin

De-a lungul anilor s-a demonstrat că Moneda Internetului pur și simplu nu poate fi ucisă. Bitcoin nu poate fi oprit, în adevăratul sens al cuvântului și reacționează ca un balon: dacă îl apeși într-o parte, crește în cealaltă.

Din 195 de state din toată lumea, 12 au încercat în mod public să interzică valutele digitale prin diverse metode: Brazilia, Indonezia, China, Vietnam, Israel, Maroc, Bolivia, Algeria, Ecuador, Republica Kirghiză, Bangladesh și Nepal. Însă toate au eșuat.

Investitorii nu vor permite interdicțiile

Scriitorul și comentatorul Charles Hugh Smith spunea că prohibiția criptovalutelor este imposibilă datorită influențelor exercitate de investitorii bogați care se opun dorințelor politicienilor. În opinia sa, la un anumit nivel totul se rezumă la putere. Iar puterea investitorilor este peste cea a unor politicieni.

În țările din America de Sud – Brazilia, Bolivia sau Ecuador – există atât probleme politice cât și economice. În aceste state, Bitcoin pare a fi singura cale prin care oamenii reușesc să se descurce în viața de zi cu zi. Din acest motiv popularitatea monedei digitale a crescut exponențial în aceste zone.

În alte state – din China șî până în Nepal, nici nu se pune problema de democrație. Însă chiar și în cazul unui guvern odios, cum este cel din Nepal, există un licăr de speranță pentru populație. Smartphone-urile devin tot mai populare, la fel și accesul la Internet. Iar populația tânără (40% fiind sub 20 de ani) îmbrățișează criptovalutele.

Prohibiția, în sensul la care se referea Smith, îi afectează doar pe cei care nu vor să se opună legilor. Acest lucru nu este valabil însă și când vine vorba de valutele digitale. Este nevoie doar de un telefon Android de 20$ și oricine poate intra în lumea crypto. Guvernele pot închide site-urile web, îi pot aresta pe proprietarii de exchange-uri, pot face viața grea celor interesați de crypto și pot impune taxe ridicole. Dar nu pot opri un concept căruia i-a venit vremea.

Rank Site Location +currency Buy
with…
Score
1 etoro London, UK

USD
derivatives

CFD
+ bank transf.
+ card
+ paypal
+ webmoney
9.85
2 coinbase San Fran, USA

USD EUR GBP
buy bitcoin credit card

+ bank transf.
9.80
3 iqoption Limassol, Cyprus

USD EUR
derivatives

CFD
+ bank transf.
+ card
9.75
4 localbitcoins local

all currencies
buy bitcoin with cash

+ paypal
+ bank transf.
9.55
5 cex London, UK

USD EUR GBP RUB
buy bitcoin credit card

+ bank transf.
+ Ethereum
9.50
6 changelly

cryptocurrency exchange
Prague, Czech Rep.

35+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY

+ credit card
8.65
8 binance

cryptocurrency exchange
Shanghai, China

30+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY
8.60
9 hitbtc

cryptocurrency exchange
Copenhagen, Denmark

25+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY
8.30

Past performance is not an indication of future results. Also, leveraged products can carry a high degree of risk. eToro offers protective measures to manage risk effectively, but in rare occasions it is possible to lose more money than invested.

This content is for information and educational purposes only and should not be considered investment advice nor portfolio management.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.