Forumul Oficial al Institutiilor Financiare si Monetare (OMFIF) tocmai a publicat ultimul lor buletin. In cuprinsul buletinului de 30 de pagini se regaseste un articol care se refera la fintech, scris de Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), o organizație mondiala a carei principala misiune este asigurarea unui mediu economic sanatos si a securitatii economice oamenilor din intreaga lume.
Articolul, intitulat “O abordare a reglementarii sectorului Fintech: Paza impotriva riscurilor emergente fara a inabusi inovatia”, se refera la avantajele, dezavantajele si provocarile legate de adoptarea criptomonedelor.
Activele cripto nu ar trebui sa fie respinse
“Astazi, unii entuziasti spun ca activele cripto pot reprezenta inceputul unei mari descoperiri. Altii condamna cripto-activele ca fiind doar putin mai mult decat o nebunie sau o frauda. Nu ar trebui sa le respingem atat de usor”.
Fintech este atat riscant, cat si promitator
“Tehnologiile din zona financiara ofera promisiuni considerabile, dar prezinta si riscuri. Luati in considerare tehnologia bazelor de date distribuite care sta la baza criptomonedelor. Poate permite tranzactii mai rapide si mai ieftine, stocheaza in siguranta inregistrarile si executa automat asa-numitele contracte inteligente. Dar aceasta tehnologie a fost, de asemenea, utilizata in scopuri ilicite”.
Reglementare vs. libertatea inovarii
“Autoritatile de reglementare se confrunta cu o sarcina dificila. Pe de o parte, trebuie sa protejeze consumatorii si investitorii impotriva fraudei si sa combata evaziunea fiscala, spalarea banilor si finantarea terorismului. Ele trebuie, de asemenea, sa protejeze integritatea si stabilitatea sistemului financiar. Pe de alta parte, trebuie sa se fereasca de sufocarea inovatiei care aduce beneficii publicului. Angajandu-se alaturi de participantii de pe piata in centrul inovatiei financiare, autoritatile de reglementare pot tine pasul cu beneficiile noilor tehnologii si pot identifica riscurile. Dezvoltarea unui cadru de reglementare in perspectiva necesita creativitate, flexibilitate si noi expertize…”.
“Pana in prezent, autoritatile nationale au reactionat cu diferite grade de severitate. Daca acest raspuns necoordonat va continua, activitatea va migra pur si simplu spre jurisdictii cu reglementare permisiva. Deoarece cripto-activele nu cunosc granite, o abordare globala este vitala”.
Lagarde explica faptul ca criza financiara globala din 2008 ne-a invatat trei lectii importante.
- Increderea este fundamentul sistemului financiar, dar este fragila si poate fi usor pierduta.
- Riscul se acumuleaza in locuri neasteptate. In anii dinaintea crizei, au aparut instrumente financiare care au fost intelese prost de investitori, cum ar fi obligatiunile garantate. Nu este clar daca un sistem financiar descentralizat va fi mai stabil sau mai putin stabil.
- Intr-o lume globalizata, socurile financiare se rasfrang rapid peste granite. Raspunsul la o criza necesita o actiune concertata. Si un sistem financiar global poate propaga socurile mai repede.
Activele cripto nu prezinta nici o amenintare la adresa stabilitatii
“Grupul de lucru pentru actiuni financiare a formulat recomandari membrilor sai privind abordarea riscului de spalare a banilor si a finantarii terorismului asociat cripto-activelor. Consiliul de Stabilitate Financiara, care coordoneaza reglementarea financiara pentru economii, studiaza modalitatile de monitorizare a cripto-activelor. Grupul G20 este de acord cu evaluarea FSB care spune ca cripto-activele nu reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii, desi ar putea reprezenta o amenintare in viitor“.
Actiune necesara
“Pot fi necesare noi abordari, pe masura ce apar riscuri, iar diferenta dintre entitati si activitati dispare. Un lucru pare sigur: nu ar trebui sa renuntam la actiune pana cand raspunsurile nu devin clare. In schimb, trebuie sa incepem sa analizam cadrul de reglementare viitor. O abordare, intreprinsa in Hong Kong, Abu Dhabi si in alta parte, este de a stabili sandbox-uri de reglementare in care noile tehnologii financiare pot fi testate intr-un mediu supravegheat indeaproape”
Concluzie
“Mai presus de toate, trebuie sa fim in continuare deschisi si atenti la cripto-active si fintech, nu numai din cauza riscurilor pe care le implica, ci si datorita potentialului lor de a ne imbunatati viata. Cand aveti dubii, ganditi-va la Bell si la telefonul lui”.