Banii chinezilor inundă lumea: China se apropie de lansarea monedei digitale sub egida băncii centrale, iar yuan-ul ar putea deveni o monedă globală ca dolarul american şi ca euro

China se apropie de lansarea proiectului de monedă digitală, ceea ce ar putea ajuta yuan-ul să capete supremaţie în utilizarea mondială, crede CEO-ul companiei de servicii financiare şi criptomonede Circle.

Banca Populară a Chinei a anunţat luna trecută că este aproape de a-şi lansa propria monedă digitală, susţinând că raţionamentul din spatele acestei decizii este de „a proteja” suveranitatea monedei.

Banca centrală a Chinei plănuieşte să îşi lanseze moneda digitală printr-un sistem în care atât Banca Populară a Chinei, cât şi băncile comerciale, ar putea emite monedă.

„Mă uit la acest proiect şi văd că atinge câteva ţeluri asumate. Dar, cred că oportunitatea mai mare este că devine un canal pentru yuanul chinezesc să fie distribuit la nivel global”, a declarat Jeremy Allaire, CEO-ul Circle, pentru CNBC.

Beijingul a încercat în ultimii ani să determine mai multe entităţi internaţionale să utilizeze yuan-ul în afara Chinei.

Dolarul american este în prezent „valuta lumii” – cu circa 58% din rezervele de valută din lume existând sub formă de dolari americani, potrivit FMI.

Mai mult, circa 40% din datoria lumii este denominată în dolari americani.

Sursa: Ziarul Financiar (zf.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.