Potrivit unui studiu al Universității Cambridge, activitatea de minare Bitcoin din China a crescut încet, ajungând în prezent să reprezinte 21% din totalul hashrate-ului global.
Raportul lansat marți vine la aproape un an după ce o represiune masivă chineză împotriva mineritului și tranzacționării cripto i-a alungat pe mineri din țară. Pe măsură ce exodul minerilor și-a găsit drum în SUA și în alte țări, hashrate-ul general care securizează rețeaua Bitcoin din China a scăzut dramatic.
Potrivit raportului, minerii au lansat „operațiuni miniere secrete”, al căror rezultat este creșterea hashrate-ului de la aproape zero la aproape un sfert din producția globală.
„În China, după o creștere bruscă a operațiunilor miniere secrete după interdicție impusă în iunie 2021 de către guvern privind mineritul Bitcoin, țara a revenit drept un hub minier major”, a menționat Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) într-un raport de cercetare.
Dar, în pofida revenirii activității pe piața chineză, situând-o pe locul doi la nivel global, majoritatea puterii de calcul care securizează în prezent rețeaua Bitcoin se află în Statele Unite.
Electricitatea ieftină și perspectivele favorabile în mai multe jurisdicții înseamnă că 40% din hashrate provine de la mineri din SUA, un scenariu care va face probabil ca SUA să rămână în frunte.
Cei 21,11% din hashrate-ul global ai Chinei o plasează înaintea Kazahstanului, care este responsabil pentru 13,22%, Canadei cu 6,48% și Rusiei cu 4,66%.
Conform datelor de la Blockchain.com, hashrate-ul Bitcoin a crescut constant de la minimele atinse la începutul lunii iulie 2021. Graficul mediu pe 7 zile arată că hashratul total al rețelei este de 219,4 EH/s (exahash-uri pe secundă).
Bitcoin se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 30.030 USD, bulls luptându-se în continuare cu presiunea negativă masivă.