Ce învățăm “When There’s Blood on the Streets” despre investițiile la Bursă și/sau în Criptomonede

Criptomonedele sunt unul din subiectele pe care le vedem/auzim discutate si’n sculare si’n culcare, dezbatute si’n dunga atat pe retelele de socializare cat si in presa (de specialitate sau tabloide) cat si la tembelizor, canale media unde scopul principal in 90% din cazuri NU e vorba de informare sau educatie ci atingerea subiectelor fierbinti ale momentului + fructificarea lor.

Da … in majoritatea cazurilor, cam tot ce cititi e despre RATING si CANCAN. Rareori e vorba despre educatie financiara sau prezentare corecta a subiectului discutat.

In modesta mea experienta PRACTICA pe bursa (undeva la 5-6 ani, and counting) dar cu o pasiune fata de tot ce inseamna bursa, actiuni si investitii, inca de la varste fragede (clasele 1-4) eu INTOTDEAUNA am concluzionat din orice citeam prin presa sau internet, faptul ca investitiile le poti numi investitii in acel moment in care iti pui banu in ceva in care crezi ca e de viitor si ca ai tine acel activ (oricare ar fi el) MACAR 10-20 de ani de acum incolo !

STIU, cand vine vorba despre crypto, cei care sunteti la inceput de drum in investitii si mai ales, REPET, mai ales in crypto, veti spune ca investitiile in cryptomonede sunt mai mult ceva speculativ, asadar nu putem vori de investitii pe termen atat de lung de 10-20 de ani ! Ei bine, tocmai AICI este problema !

Care sunt riscurile ?

Am spus si o repet de fiecare data cand am ocazia, investitiile in cryptomonede sunt investitii care au legatura cu ceva nou, cu ceva ce revolutioneaza sisteme/obiceiuri/businessuri … asadar, dupa cum stiti, genu asta de lucruri, supara pe cei ce sunt implicati direct in vechile obiceiuri/sisteme/businessuri care vor incerca cu toate armele posibile sa opreasca/amane dezvoltarea tuturor amenintarilor.

Pe langa aceste lucruri mai trebuie luat in calcul si faptul ca cryptomonedele au legature cu BANII, active din care statul trebuie sa isi ia portia, asadar trebuie sa luam in calcul faptul ca pana la recunoasterea cryptomonedelor ca si monede legale, vor urma foarte mute avertizari, atentionari, amenintari si tot felul de chestii dragute care in final, probabil se vor materializa prin niste reglementari.

Pe langa aceste lucruri mai trebuie sa luam in calcul ca in orice lucru care incepe sa atraga interes si bani, vor aparea si persoana mai neortodoxe care vor incerca sa fraudeze sistemul sau persoane care vor incerca prin toate formele sa scoata cat mai multi bani din chestiile astea, astfel pot aparea pe pata si nenumarate scamuri, scheme ponzi sau chiar diverse monede create doar de dragu de a fi create, neavand nimic de utilitate in spate, asadar probabil pe viitor vor fi sortite esecului, chiar daca, probabil, foarte multi vor avea de pierdut investind speculativ in aceste petarde cum imi place mie sa le spun.

Cum ne protejam de scamuri ?

Eu va recomand sa investiti doar dupa ce intelege cat mai bine cu ce se mananca criptomonedele, blockchain-ul si investitiile in instrumente financiare, dupa care sa cititi despre fiecare moneda in parte in care doriti sa investiti, fie ca e mai populara precum bitcoin, ethereum, ripple sau mai putin populara precum, siacoin, cardano, tron, iota, substratum, dash, litecoin, vibe, walton, neo, eos si multe altele pe care nu vreau sa vi le mai enumar fiindca sunt sute sau chiar mii de monede.

Va recomand sa nu va investiti banii in foarte multe doar pe sistemul ”sunt ieftine si sigur cresc” pentru ca aveti cea mai mare probabilitate sa va ardeti de va ia mama dracu!

Cand investiti la bursa sau in criptomonede, nvestiti doar in ceea ce credeti ca va exista multa vreme de acum incolo si doar in acele actiuni sau cryptomonede care considerati ca au o utilitate reala si mare in lumea asta. Sa ivestiti in ceva doar pentru ca ”e ieftin si ca sigur creste” nu este deloc ceva inteligent si repet, STATISTIC, cea mai mare probabilitate e sa va ardeti rau de tot. high risc hign revenue … e drept si asta dar daca ar fi asa usor, u uitati ca toti am fi miliardar in dolari, si ce sa vezi, nu e asa.

Cum investim cat mai safe in cryptomonede?

Eu cand sunt intrebat in ce cryptomonede sa investim, intotdeauna raspund in felul urmator: Investiti doar in criptomonedele care au ceva foarte bun si util in spate, ceva care sa fie deja folosit, care au capitalizare cat mai mare si faceti-o treptat si pe scaderi DUPA CARE, la fiecare 100% profit, scateti 50% din el si, ATENTIE, nu ii cheltuiti pe prostii ci tot in ceva ce sa va aduca bani pe viitor si anume actiuni la bursa. DA, actiuni la bursa. Actiuni care va vor aduce anual bani din dividendele companiilor si poate aveti si noroc ca acele actiuni sa creasca.

Procedand astfel, veti creste atat portofoliul de crytomonede, va veti diversifica si portofoliu de investitii fara a va tine toate oualele in acelasi cos, iar in caz ca una din aceste investii vor merge mai prost sau se vor duce dracu, voi veti fi asigurati ca o parte semnificativa din profit va este pusa deoparte si NU veti iesi pe pierdere precum ati fi daca ati fi avut toti banii intr-un singur loc.

Investiti pe TERMEN LUNG doar ceea ce va permiteti sa riscati!

Cea mai importanta lectie ar fi ca daca decideti sa investiti in ceva sa nu o faceti speculativ pe termen scurt ci sa investiti ca si cum ati investi in propria companie, in propriul viitor cu dedicare si treptat sa va alocati timp pentru documentare si bani pentru dezvoltare.

Nu vindeti la prima scadere mai puternica. Orice scade mai si creste, nimic nu creste la infinit, e normal sa vina o corectie din cand in cand. Orice scadere a actiuni unei companii in care credeti sau a pretului unei cryptomonede bune este o oportunitate de a investi mai ieftin.

Foarte multa lume se bucura cand vede cresteri de 1000-10.000% dar in momentul in care vine o scadere de 30-40% se sperie ca vine apocalispa si vai ca e prapad. Asta e o absurditate, iar in cazul in care scaderile nu au ceva CONCRET in spate e chiar prostie sa vinzi in pierdere sau chiar pe profit doar pentru a nu risca mai mult.

Invatati sa invesititi pe termen lung si veti vedea cand treceti peste 2-3 prabusiri bursiere ca daca ati vi vandut, panicat, cand trageti linia ati fi iesit mult mai pe pierdere decat daca ati fi avut rabdare.

Rank Site Location +currency Buy
with…
Score
1 etoro London, UK

USD
derivatives

CFD
+ bank transf.
+ card
+ paypal
+ webmoney
9.85
2 coinbase San Fran, USA

USD EUR GBP
buy bitcoin credit card

+ bank transf.
9.80
3 iqoption Limassol, Cyprus

USD EUR
derivatives

CFD
+ bank transf.
+ card
9.75
4 localbitcoins local

all currencies
buy bitcoin with cash

+ paypal
+ bank transf.
9.55
5 cex London, UK

USD EUR GBP RUB
buy bitcoin credit card

+ bank transf.
+ Ethereum
9.50
6 changelly

cryptocurrency exchange
Prague, Czech Rep.

35+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY

+ credit card
8.65
8 binance

cryptocurrency exchange
Shanghai, China

30+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY
8.60
9 hitbtc

cryptocurrency exchange
Copenhagen, Denmark

25+ crypto pairs
cryptocurrency
CRYPTO- CURRENCY
8.30

Past performance is not an indication of future results. Also, leveraged products can carry a high degree of risk. eToro offers protective measures to manage risk effectively, but in rare occasions it is possible to lose more money than invested. This content is for information and educational purposes only and should not be considered investment advice nor portfolio management.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.