Austria va emite obligatiuni de stat in valoare de 1,35 miliarde de dolari pe blockchainul public Ethereum

Guvernul austriac va utiliza blockchainul public Ethereum pentru a lansa saptamana viitoare o oferta de obligatiuni in valoare de 1,15 miliarde de euro (1,35 miliarde de dolari), informeaza portalul de stiri Kleine Zeitung intr-un articol din 25 septembrie.

Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), una dintre cele mai mari banci din Austria, cu active in valoare de 26 de miliarde de dolari in 2017, va opera serviciul live de autentificare notariala pe blockchain. In cadrul ofertei, programata pentru 2 octombrie, banca va emite obligatiunile in numele Trezoreriei Austriei (OeBFA).

Ministrul austriac al finantelor, Hartwig Löger, a mentionat ca ministerul considera ca tehnologia blockchain “aduce in prim-plan politicile economice”, si a mai adaugat:

“Prin infiintarea Consiliului Consultativ FinTech la Ministerul Finantelor, dezvoltam strategii care sa permita Austriei sa beneficieze in mod optim de aceste evolutii”.

OeKB afirma ca aceasta va fi prima data cand un serviciu de autentificare notariala bazat pe blockchain va fi utilizat ca parte a unei oferte federale de obligatiuni in Austria. Procedura, care a fost testata cu succes, se va baza pe un sistem dezvoltat intern de catre banca pentru a “autentifica date din sistemul traditional din Austria – Sistemul Austriac de Licitatii Directe (ADAS) – sub forma de <<hash values>> in blockchainul public Ethereum“.

Asa cum remarca Kleine Zeitung, utilizarea blockchain in acest caz nu merge pana la emiterea de obligatiuni tokenizate care ar fi tranzactionate in paralel cu sistemele existente pe hartie sau digitale. Cu toate acestea, dupa cum a declarat Markus Stix, directorul executiv al Trezoreriei Austriei, utilizarea tehnologiei are avantaje cheie atat pentru securitate, cat si pentru reducerea costurilor:

“Acest plus de siguranta contribuie la obtinerea unui inalt nivel de incredere in procesul de licitatie pentru obligatiunile guvernamentale austriece si consolideaza pozitia buna a Austriei pe piata care, in mod indirect, are si capacitatea de a contribui la otinerea unor costuri de finantare avantajoase”.

La inceputul acestei veri, a fost anuntata public o initiativa comuna importanta a Bancii Mondiale si a Bank of Australia (CBA) de a emite o obligatiune publica exclusiv pe blockchain. Acordul de 100 de milioane de dolari (73,16 milioane de dolari) a implicat emiterea unor obligatiuni cu maturitatea la doi ani si cu un randament de 2,251 la sută.

In aceasta primavara, Sberbank CIB – banca corporate si divizia de investitii a celei mai mari banci din Rusia, Sberbank – a efectuat prima tranzactie cu obligatiuni pe blockchain in Rusia.

Sursa: cointelegraph.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.