Bitcoin devine monedă oficială într-o nouă țară. Mutare cheie pe piața criptomonedelor

Bitcoin devine monedă oficială într-o nouă țară. Criptomoneda devine mijloc legal de plată în Republica Centrafricană. Este cel de-al doilea stat care a luat o astfel de decizie. În septembrie 2021, El Salvador a luat primul măsura, acțiunea fiind criticată la acel moment de numeroși economiști.

Bitcoin devine monedă oficială în Republica Centrafricană. Este al doilea stat care decide ca această criptomonedă  să fie mijloc legal de plată, după El Salvador, potrivit BBC.

De zeci de ani este măcinată de conflicte și este un aliat apropiat al Rusiei, mercenarii Grupului Wagner ajutând în lupta împotriva forțelor rebele.

Parlamentarii au votat în unanimitate pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, se arată într-o declarație a președinției Republicii Centraficane. Măsura plasează Republica Centrafricană „pe harta celor mai îndrăznețe și mai vizionare țări din lume”, a spus aceasta președintele Faustin-Archange Touadéra.

El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială

Trebuie amintit că El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021. Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat atunci că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe.

A fost atunci o mișcare criticată de mulți economiști, inclusiv de Fondul Monetar Internațional, care a spus că a crescut riscul de instabilitate financiară. Alții au ridicat temeri precum că criptomonedele cum este și Bitcoin ar putea facilita spălarea de bani de către infractori și că acestea sunt dăunătoare mediului înconjurător, deoarece folosesc foarte multă energie electrică pentru a le genera. După aprobarea legislaţiei privind Bitcoin, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul El Salvador, în timp ce bondurile ţării denominate în dolari au fost sub presiune.

Republica Centrafricană, bogată în diamante, aur și uraniu

Republica Centrafricană este una dintre cele mai sărace țări din lume, dar este bogată în diamante, aur și uraniu.

În 2019, doar 4% din populația din Republica Centrafricană avea acces la internet, potrivit site-ului WorldData, iar internetul este necesar pentru a utiliza orice criptomonedă. În prezent, țara folosește ca monedă francul centrafrican, susținut de Franța, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze din Africa.

Unii consideră că adoptarea Bitcoin este o încercare de a submina francul, în contextul în care Rusia și Franța își dispută influența asupra acestei țări bogate în resurse.

Republica Centrafricană este într-un continuu conflict de la independența sa, din 1960. În 2013, rebelii majoritar musulmani au preluat controlul asupra țării majoritar creștine. Milițiile de autoapărare au fost formate pentru a riposta, ceea ce a dus la masacre pe scară largă pe criterii religioase. După venirea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadéra în 2016, țara a început să își schimbe alianța strategică de la Franța către Rusia.

Puteti investi in cryptomonede si prin platformele:

Cryptoasset investing is unregulated in most EU countries and the UK. No consumer protection. Your capital is at risk.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!


Vrei sa te ajut sa gasesti raspunsul la intrebarile tale referitoare la investitiile la bursa ? Contacteaza-ma printr-un mesaj privat pe facebook, scrie-mi un email la adresa mentor@paulmaior.ro, sau completeaza formularul de aici: https://bit.ly/2PvDpKZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.